Men wil er liever niet over nadenken. Over de dood en wat dat met zich meebrengt. Toch is het belangrijk.
Voor u: Wat geregeld is, geeft rust.
Voor uw naasten: Geen open eindjes, maar duidelijkheid.
U kunt uw wensen over verschillende zaken vastleggen. Denk aan uw gezondheid in de laatste fase van uw leven, de uitvaart of uw nalatenschap.
Wat kan ik daarin voor u betekenen:
Voor uzelf maar ook voor uw naasten is het fijn als de administratie op orde is. Een helder beeld van uw bezittingen en/of schulden, verzekeringen, abonnementen etc. Toch wordt dit vaak uitgesteld, met de gedachte dat komt later wel… Maar wat als later te laat blijkt te zijn…
Samen kunnen we dit klaren. Ik begeleid u in het proces waarin ù het tempo en mijn mate van ondersteuning bepaalt en de manier waarop we zaken vastleggen. Digitaal of in een overzichtelijke map. Met als uiteindelijk doel: Inzicht en Overzicht!
Afhankelijk van de wens kan dat opgenomen worden in een levensdossier, wilsverklaring, levenstestament of testament. Maar voor u zover bent is er veel om over na te denken en zijn er verschillende keuzes die u kunt maken.
Ik begeleid u in alle rust door het doolhof van mogelijkheden naar een keus waar u zich goed bij voelt en die bij u past! Op die manier kunnen de notaris en huisarts hun expertise inzetten om uw wensen op de juiste wijze vast te leggen.
In een levensdossier legt u informatie vast die belangrijk is voor uw dierbaren. Voor het moment dat u het zelf (tijdelijk) niet meer kunt regelen of niet meer kunt overdragen. Denk aan bijvoorbeeld:
Zakelijke en emotionele zaken. Beide zo belangrijk! Want niemand wil onduidelijkheden of open eindjes in een emotioneel zware periode.
Samen gaan we kijken naar wat voor u belangrijk is om achter te laten en vast te leggen. Met kennis, oprechte aandacht en persoonlijk contact begeleid ik u in het proces om helder te maken wat uw wensen zijn en hoe het geregeld moet worden als u dat (tijdelijk) niet meer kunt.
In een wilsverklaring zet u uw wensen op papier voor wat betreft uw medische behandelingen. U kunt dan denken aan wel of geen reanimatie, een behandelverbod, uw wens voor euthanasie maar ook wat voor u ondraaglijk of uitzichtloos lijden inhoudt. Daarnaast kunt u een vertegenwoordiger aanwijzen die namens u praat en medische beslissingen neemt als u daar zelf niet meer toe in staat bent.
De diverse mogelijkheden voor de wilsverklaring neem ik in alle rust met u door. U stelt, indien wenselijk met mij, een verklaring op die u daarna met uw arts bespreekt. Deze weet dan precies hoe u in het leven staat, wat uw wensen op dat gebied zijn en kan aangeven wat hij of zij voor u kan betekenen.
Veel mensen willen graag oud worden. En dan het liefst op een “fijne” manier. Helaas werkt dat in de praktijk vaak anders. Ziekte of een ongeluk kunnen (tijdelijk) een eind maken aan uw zelfstandigheid en zelfs uw wilsbekwaamheid. Denk aan dementie of bijvoorbeeld een herseninfarct. U kunt dan niet meer zelf uw financiële, medische en persoonlijke zaken regelen. Wie gaat dat dan voor u doen? Dat legt u vast in een levenstestament. Het levenstestament geldt dus tijdens uw leven en gaat niet over wat er met uw bezittingen gebeurt ná uw overlijden.
In het levenstestament kunt u twee volmachten afgeven. Eén voor de financiële zaken en één voor de medische zaken. U geeft daarmee iemand bevoegdheden om namens u uw belangen te behartigen, u te vertegenwoordigen. Mocht u dit niet geregeld hebben dan zal de kantonrechter iemand aanstellen. Dat kan een vreemde zijn, zeker bekwaam maar niet bekend met uw wensen. Wilt u zelf bepalen wie, voor welke zaken u mag vertegenwoordigen: wijs dan zelf een levensexecuteur aan en leg dat vast in een levenstestament.
Deze wordt uiteindelijk bij de notaris opgesteld. Vooraf neem ik u mee in het proces. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de gevolgen. We doorlopen samen de stappen van het levensdossier, de wilsverklaring en het levenstestament. Op die manier zijn uw wensen helder en ligt er een duidelijke handleiding. Opgesteld onder uw regie!
Het testament geldt na uw overlijden. Daarin legt u vast wie uw erfgenamen zijn en wat er met uw geld, huis, bezittingen en eventuele schulden moet gebeuren na uw overlijden. Heeft u geen testament, dan wordt de wet toegepast. Dat kan voor u prima zijn maar misschien wilt u ook anderen wat nalaten, bijvoorbeeld voetbalclub, een goed doel, een lieve vriendin. Het kan gaan om geld maar ook om dierbare sierraden, bijzondere kunst of kleinigheden van grote emotionele waarde. Of u wilt mensen uitsluiten. Met een testament maakt u uw eigen keuzes.
Daarnaast kunt in het testament een executeur aanwijzen. Deze zorgt ervoor dat uw nalatenschap goed wordt afgehandeld. U kunt iedereen aanwijzen: een familielid, een goede vriend. Voor naasten kan het echter een zware opdracht zijn. Het is voor hen een emotionele tijd, een tijd van rouw. Een professionele executeur kan deze taak op zich nemen. Daarmee wordt uw nalatenschap vakbekwaam en met zorg afgewikkeld. Uw naasten worden op de hoogte gehouden van de stand van zaken maar er niet mee belast en u voorkomt eventuele conflicten.